Binnenruimtes project ’t Nijenhuis krijgen vorm

VANDERSALM-aim heeft twee nieuwbouwwoningen ontworpen op het landgoed ’t Nijenhuis nabij Heino. Het plaatsen van de de houtconstructie en dakopbouw namen slechts een week in beslag, nu wordt de indelingen van de woning opgetrokken. Deze indeling is gebaseerd op het raster van de houtconstructie, zodat er altijd ‘schone’ ontmoetingen plaats vinden tussen de wanden en de balklaag. De houtconstructie is zo gedetailleerd dat alle koppelingen zijn weggewerkt binnen de ontmoetingen tussen kolommen, liggers en ankerbalken. Dit geeft een bijzonder karakter aan de houtconstructie waardoor deze de eigenschappen krijgt van een meubelstuk in plaats van een constructief element.

Deze woningen zijn een onderdeel van een nieuwe erfinrichting voor dit boerenerf. In het kader van ‘rood voor rood’ zijn in het verleden een groot aantal schuren gesloopt waardoor er mogelijkheden ontstonden voor het toevoegen van twee woningen op deze locatie. Beide eenheden zijn ontworpen vanuit sobere lokale schuurtypologieën en vormen samen met het hoofdgebouw de omsluiting van het collectieve nieuwe erf. Beide woningen liggen gedeeltelijk verdiept aangelegd in de oplopende essenstructuur. De buitenruimte krijgt zo een helder kader waarna het landschap ongerept blijft doorlopen. De hoofdvormen hebben een donker kleurenpallet waarbij gevelopeningen zijn opgenomen achter de opgaande lattenstructuur.  De twee inpandige woningbrede veranda’s maken het omringende landschap voor het wonen op deze locatie optimaal beleefbaar. (naar project)

Laat een reactie achter