‘Zwevend’ Rijksmonument in Havelte

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij (Rijksmonument uit de 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. Enkele weken geleden is de bouw gestart waarbij het achterste deel van de boerderij is teruggebracht tot de bouwkundige hoofddraagstructuur. Houten gebintelementen die te slecht bleken zijn vervangen volgens dezelfde monumentale detaillering. Het achterhuis zakt straks zo’n 85 cm de grond in zodat de historische contour van de boerderij onaangetast kan blijven en er middels een brede schuifpui toch voldoende daglicht binnen kan komen. Middels een oplopend terras staat de woonkamer dan in verbinding met de tuin. Om deze verlaging te kunnen maken is het dak en de buitenschil volledig opgevangen met een tijdelijke constructie zodat de nieuwe betonnen structuur binnenkort kan worden gestort. De onderkelderde schuur is daarentegen weer bijna boven de grond. Dit wordt een combinatie van garage, berging en veranda met uitzicht over de omliggende landerijen.

Het pand bevindt zich op landgoed Overcinge en heeft de status Rijksmonument. Deze dwarsdeelboerderij met een rieten schilddak is opgetrokken uit bruin-rode handvormstenen en gepotsekselde houten schaaldelen. Het plan betreft een integraal ontwerp voor beide wooneenheden inclusief een maatwerk interieur en een nieuwe terreinindeling. De hoofdcontour wordt in het ontwerp niet aangetast, maar middels een aantal innovatieve ideeën ruimschoots voorzien van daglicht en connectie met het omliggende perceel. De prominent aanwezige ingrediënten in materiaal, constructie en atmosfeer hebben verder de aanleiding gevormd om in het karakter van het monument beide gezinnen te huisvesten.

Een Antwoord

  1. Ribbonfields

    Prachtig project. Ooit 25 jaar geleden een soortgelijke verbouwing gehad met een lokale aannemer die precies wist wat wel en niet kon.
    Inspirerende samenwerking geweest.

Laat een reactie achter