Erftransformatie op landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis; Twee vrijstaande nieuwbouwwoningen en een atelier/schuur

VANDERSALM-aim heeft op landgoed ’t Rozendael-’t Nijenhuis twee woningen en een atelier ontworpen. In het kader van rood voor rood zijn op deze locatie schuren/stallen van de bestaande boerderij gesloopt voor twee nieuwe woonbestemmingen. De nieuwe inpassing vormt nu samen met het volume van de bestaande boerderij een modern erf. De situering van de woningen suggereert enerzijds de beslotenheid van een binnenerf maar voorziet anderzijds in specifieke vergezichten over het open coulisselandschap. Het project toont een vertaalslag van lokale schuurtypologieën naar een eigentijdse verschijningsvorm. Het binnenerf oogt door de donkere kleurstellingen en houten lamellen ingetogen en privaat. Bij overige gevels bieden hoge puien ongelimiteerd zicht op het landschap. Tuinmuren lopen door in de plinten van de gebouwen en zijn opgetrokken in dezelfde klinkers als de bestrating. Niet gemetseld maar verlijmd, zodat de textuur van het straatwerk als ‘stenen tapijt’ doorloopt en zo een stevig basement vormt voor de woningen. Deze zijn opgebouwd vanuit een maatwerk houten hoofddraagstructuur zonder zichtbare verbindingselementen. De constructie heeft zo buiten de dragende functie tevens het karakter van een meubel gekregen. Deze is zichtbaar gebleven en refereert naar de schuur; helder, pragmatisch en sober, echter wel scherp gedetailleerd. Geen oplossingen vanuit complexiteit of uiterlijke sier, de ontwerpbeslissingen zijn enkel beredeneerd vanuit materialiteit, tektoniek en het landschap; wonen in het landschap – wonen met het landschap. Fotografie: egbertdeboer.com (klik op de foto voor grotere weergave)
uitgebreide informatie (uitgebreide informatie)

 

  • Project Landgoed 't Rozendael - 't Nijenhuis
  • Omschrijving Realisatie van twee vrijstaande nieuwbouwwoningen en atelier/schuur
  • Opdrachtgever n.n.b.
  • Jaar 2016