Vrijstaande nieuwbouwwoning Dieverbrug

Op deze locatie, bijna grenzend aan de Drentse Hoofdvaart, heeft de combinatie VANDERSALM-aim en VANDERSALM-boa een ontwerp gemaakt voor een vrijstaande woning. Dit brede kavel is gelegen tussen een houtwal en een klein buurpand. Het achterliggende land is ook door deze eigenaar aangekocht waardoor er een unieke situatie is ontstaan. De oriëntatie op het zuiden en de vergezichten over de landerijen hebben tezamen met typologiën uit de directe omgeving de belangrijkste ingrediënten gevormd voor de verschijningsvorm van de woning. Kamerhoge raampartijen voorzien de ruimtes in huis van licht en uitzicht over de tuin en het achterland. De penantstructuur van de begane grond en de verdiepte kozijnen geven de woning een stevig basement en een uitgesproken sculpturaal karakter. De architectonische uitingsvorm is statig en sober met een heldere bouwkundige structuur en een prettige ‘zwaarte’ voor deze locatie aan een drukke doorgaande weg. De stenen zijn ‘vol en zat’ gemetseld/gevoegd om deze uitstraling te onderstrepen en de spaarvelden aan de entreezijde zijn voorzien van een rijke metselwerk detaillering. Bijzonder aan de woning is dat het bouwwerk door slim materiaalgebruik dilatatieloos is opgetrokken om dit ‘bonkige’ karakter in stand te houden. Fotografie: egbertdeboer.com (klik op de foto voor grotere weergave)

  • Project Woning Dieverbrug
  • Omschrijving Nieuwbouw van een vrijstaande woning
  • Opdrachtgever n.n.b.
  • Jaar 2015