Rijksmonument uit 1645 weer in opbouw

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij in Havelte (Rijksmonument uit deĀ 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. Deze week is de verdiepte beganegrondvloer van het achterhuis gerealiseerd in prefab beton. Deze vloer wordt verdiept aangelegd zodat de historische daklijn van de boerderij onaangetast kan blijven, maar er middels een brede schuifpui in de tuingevel toch veel daglicht de woning binnen kan komen. Middels een terras, wat op dezelfde diepte wordt aangelegd als de woonkamer, ontstaat er een prettige connectie met de tuin die middels een gekromde tuintrap aan het einde van het terras te bereiken is.

Het prefab beton wordt gebruikt als methode om alle elementen onder de reguliere vloerlijn op te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traptreden, de poeren onder de gebintstijlen en de plinten onder de buiten- en binnenwanden. De eerste resultaten hierin zien er veelbelovend uit voor de onderdelen die straks nog worden gerealiseerd. Het zelf-verdichtende beton heeft een superstrak oppervlak, en door een alternatief te gebruiken voor centenpennen krijgen de wanden de abstractie die zo prettig is bij beton.

Het blijft een imposant gezicht om een deel van de hoofddraagconstructie te zien zweven boven de nieuwe betonnen toevoeging. Nog even, en dan worden ook de laatste constructieve onderdelen voorzien van een nieuwe betonnen ondersteuning. De onderkelderde schuur is daarentegen weer bijna boven de grond. Dit wordt een combinatie van garage, berging en veranda met uitzicht over de omliggende landerijen.

< Terug naar nieuws