Architectuur Biënnale Zwolle 2018 groot succes!!!
Zwolse architecten en het Zwols Architectuur Podium hebben samen de derde Architectuur Biënnale 2018 georganiseerd. Dit evenement is gestart in 2014 en is een meerjarig ontwerpexperiment waarin architecten en ontwerpers gezamenlijk de stad Zwolle verrassender en levendiger maken! Onder het motto ‘Architectuur in het nauw’ zijn dit jaar 10 Zwolse stegen bewerkt tot in het oog springende architectonische objecten. De stegen, in de normale situatie anonieme maar wel tot de verbeelding sprekende plekken, zijn tijdens de Biënnale onderworpen aan die zelfde verbeelding en gezamenlijk omgevormd tot een nieuwe stedelijke ruimte met een verhaal. De stegen geven deze dagen ruimte aan ander gebruik, voor een verhaal, voor theater, voor spektakel. Tegelijk vormen de stegen een ontsluitingsstructuur voor verschillende activiteiten rond ‘PROTO’ met de Grote Kerk als middelpunt. De fotoserie geeft een kleine impressie van de verschillende interventies in de stegen.
Het was een druk bezocht evenement waarbij bezoekers als een ‘vossenjacht’ op zoek zijn gegaan naar alle verschillende stegen. De meest gehoorde opmerking was: “Ik woon al zo lang in Zwolle, maar ik ben hier nog nooit geweest!” VANDERSALM-aim heeft samen met SACON in de serie van de tien stegen zorg gedragen voor ruimtelijke ontwerpen in het Hoornsteegje en de Korte Kamperstraat.
Het Hoornsteegje kenmerkt zich door een hoog en smal profiel waarbij een flauwe bocht halverwege de steeg een doorkijk tussen de Melkmarkt en de Nieuwstraat verhindert. Op de plek van deze knik is de steeg getransformeerd tot een nieuwe ruimte. Aan de zijde van de Melkmarkt bevinden zich verspreid over verschillende hoogtes een fors aantal steunberen die de beide hoge gevelwanden afsteunen. Deze steunberen hebben de inspiratie gevormd voor het maken van een nieuwe ruimtelijke structuur. Kokers die zijn ingeklemd tussen de gevelwanden suggereren een in hoogte variërend nieuw plafond. Door de ruimte tussen de kokers ontstaat er een spannend schouwspel van (dag)licht waarbij de wisselende hoogte van de elementen een suggestie van ‘kamers’ oproept. De nauwe hoge ruimte krijgt hierdoor tijdelijk een nieuw en intiem karakter.
De Korte Kamperstraat houdt het midden tussen een steeg en een straat. Door het toevoegen van een aantal ruimtelijke elementen vernauwt deze straat zich voor de passant tijdelijke tot een steeg. De symboliek van Het Vrouwenhuis heeft ons geïnspireerd om deze elementen uit te voeren als shelter, een tijdelijke verblijfsplek. Deze shelters bieden door de ramen zicht op een historisch ‘tableau vivant’ die laat zien welke rol Het vrouwenhuis heeft gespeeld in de geschiedenis van de stad. De shelters zijn gerealiseerd van hergebruikte (bouw)materialen en dusdanig vervaardigd dat de drie objecten na de Biënnale een plek krijgen in de tuin van Intermezzo. Deze organisatie zet zich in voor het revalidatieproces van kankerpatiënten en bevindt zich aan de rand van Zwolle, uitkijkend over de landerijen van de Veldhoek. Met speciale dank aan Nijhuis voor de bouw en plaatsing van de drie shelters en Boverhof voor het organiseren en leveren van de herbruikbare bouwmaterialen.
Al met al een cadeautje voor een weekend van Zwolse architecten aan de stad Zwolle. En, nu op naar ABZ2020!!!