Boerderij als kathedraal

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij in Havelte (Rijksmonument uit de 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. Deze week is de verdiepte beganegrondvloer van het achterhuis gerealiseerd in prefab beton. Deze vloer wordt verdiept aangelegd zodat de historische daklijn van de boerderij onaangetast kan blijven, maar er middels een brede schuifpui in de tuingevel toch veel daglicht de woning binnen kan komen. Middels een terras, wat op dezelfde diepte wordt aangelegd als de woonkamer, ontstaat er een prettige connectie met de tuin die middels een gekromde tuintrap aan het einde van het terras te bereiken is.

Het prefab beton wordt gebruikt als methode om alle elementen onder de reguliere vloerlijn op te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traptreden, de poeren onder de gebintstijlen en de plinten onder de buiten- en binnenwanden. Het verdiepte terras voor het ‘achterhuis’ is nu ook in aanbouw. Het zelf-verdichtende beton heeft een superstrak oppervlak, en door een alternatief te gebruiken voor centenpennen krijgen de wanden de abstractie die zo prettig is bij beton. Het resultaat ziet er super uit, nu is het tijd voor het opbouwen van de binnenwanden.

Het begint het laatste moment te worden dat aan de binnenzijde de volledige diepte en hoogte van de boerderij is te zien, toch een slordige 34 meter… De term voor boerderijen van deze omvang als ‘kathedralen van het platteland’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ondanks de indeling die er straks wordt opgetrokken blijft er door verschillende slimme ingrepen veel van deze ruimtelijkheid behouden.

Het project is trouwens te bezoeken tijdens de Open Monumentendag in het weekend van 9 en 10 september. Mocht u interesse hebben om eens te zien wat er allemaal met een Rijksmonument mogelijk is, wees welkom!!!

< Terug naar nieuws