Foyergebouw Shakespearetheater Diever

Het Shakespearetheater in Diever is een bijzondere plek met een bijzondere geschiedenis. Het is een openluchttheater midden in het bos waar ca. 25.000 bezoekers per jaar toneelstukken van Shakespeare komen bekijken. In 1946 is de toneelvereniging Diever opgericht. Aanvankelijk werd er gespeeld op een verhoging van zand in het bos. Verder waren er geen faciliteiten, zelfs geen kleedruimtes. Om ervoor te zorgen dat het publiek tijdens voorstelling ergens op kon zitten, leverde de lokale aannemer iedere zomer steigerhout aan. In 1953 werd die situatie verbeterd: het theater kreeg toen houten banken, de opmaat naar een echt openluchttheater. Gaandeweg de decennia die volgden werd het theater professioneler en groeide de faciliteiten en het bezoekersaantal met het theater mee. Vanaf 2000 zijn de grootste verandering doorgevoerd; er werd een nieuw verenigingsgebouw opgetrokken, het openluchttheater werd opnieuw ingericht en in 2015 is het Globetheater gebouwd. Een knus overdekt theater, geheel in eikenhout opgetrokken, vormgegeven naar het eeuwenoude model globetheater zoals dat in Shakespeare’s tijd al bestond. De grote voorstellingen in het openluchttheater spelen wegens het weer alleen in de zomerperiode. Het Globetheater is juist opgericht om het hele jaar door voorstellingen te kunnen spelen en een plek te hebben voor repetities. Aan VANDERSALM-aim is de vraag gesteld om na te denken over een los Foyergebouw in aanvulling op het Globetheater en inzetbaar als ontvangstruimte voor gasten multifunctioneel gebouw voor de vereniging.

Het openluchttheater wordt omgeven door hogere heuvels met bomen, net achter één van die heuvels is het Globetheater en het verenigingsgebouw gelegen. Naast het Globetheater, tegen één van de heuvels is het Foyergebouw ontworpen. De gebouwvorm is een afgeleide van de ‘restruimte’ die resulteerde na inmeting van de boompartijen. De alzijdige afgeronde driehoek ligt gedeeltelijk opgenomen in het oplopende maaiveld en opent zich naar de publieke ruimte tussen het verenigingsgebouw en de entree van het Globetheater. Het betonnen basement, nu tevens een grondkering, biedt plaats aan een ritme van houten lamellen die doorlopen in de dakconstructie. Het dak zelf wordt voorzien van een mossedum dakafwerking. Boven de ronde kolom in het midden van de ruimte komen alle houtverbindingen samen. Eenmaal binnen zie je het maaiveld oplopen door de glaspartijen en ervaar je de ruimte ‘in’ de aarden wal. De entree is voorzien van een luifel als overgang tussen de binnen- en buitenruimte. De openbare ruimte rondom het nieuwe foyergebouw en Globetheater wordt verder ontworpen door Kathinka Hoek (Stad & Landschap).

Het Foyergebouw wordt in gebruik multifunctioneel inzetbaar, denk aan de ontvangst van gasten, een plek om met spelers en leden samen te komen na een voorstelling en een locatie voor een expositie. Kortom; een waardevolle aanvulling voor een bijzonder theater!

Via deze link is het project te bekijken.

< Terug naar nieuws