Erftransformatie landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis opgeleverd

VANDERSALM-aim heeft twee nieuwbouwwoningen ontworpen op het landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis nabij Heino. Vorige week vrijdag zijn de woningen bouwkundig opgeleverd! Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de opleverpunten en worden de bestratingswerkzaamheden voor de tuinen afgerond.

Deze woningen vormen samen met het volume van de bestaande boerderij een nieuwe erfstructuur op deze plek. De situering van de woningen suggereert enerzijds de beslotenheid van een binnenerf maar voorziet anderzijds in specifieke vergezichten over het landgoed. Middels tuinmuren zijn de woningen ingekapseld in de oplopende essenstructuur. Deze muren zijn opgetrokken in dezelfde straatklinkers als de bestrating van het binnenterrein en lopen op dezelfde hoogte door in de plinten van de drie gebouwen. Niet gemetseld maar verlijmd, zodat dezelfde textuur van het straatwerk als een ‘stenen tapijt’ oploopt tegen de plinten. De nieuwe invulling wordt zo consequent en visueel aan elkaar ‘geregen’.

Aan de binnenerfzijde is het uitzicht middels houten lamellen ingetogen en geeft de woningen een meer privaat karakter. Aan de oost-, zuid-, en westzijde bieden de weggedetaileerde kamerhoge schuifpuien een ongelimiteerd zicht op het omliggende landgoed. Daarbij voegt dit vrije uitzicht de ommuurde tuin toe als buitenkamer bij het interieur. Beide woningen hebben een royale inpandige veranda georiënteerd op het zuiden die de bewoners een groot deel van het jaar beschut kan laten genieten van het vrije uitzicht.

De woningen zijn opgetrokken vanuit een maatwerk houten hoofd-draagstructuur waarbij de maatvoering van de constructie op zichtbare wijze het ‘frame’ heeft gevormd voor de indeling van de woning. Dit maakt dat iedere ruimte zijn verhoudingen ontleent aan een strak en symmetrisch maatsysteem. Helder en doelmatig met sobere detaillering.

Het project toont een gebruik van bestaande typologieën uit dit omliggende gebied in een geheel eigentijdse verschijningsvorm. De waardes die gevonden zijn op deze locatie en het omliggende landschap zijn vertaald naar een specifieke woonkwaliteit die in eerste instantie gaat over basale maar essentiële eigenschappen; licht, uitzicht en geborgenheid. Er is met de nieuwe woningen getracht een verankering aan te gaan met plek, zodat het project met de jaren steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het landgoed en het landschap.

 

 

 

< Terug naar nieuws