Project Chemotherapie Buiten genomineerd voor Hedy d’Anconaprijs 2016

Paviljoen Project Chemotherapie Buiten

Vandaag is bekend geworden dat Project Chemotherapie Buiten genomineerd is als een van de kanshebbers voor de Hedy d’Anconaprijs 2016. Een zeskoppige jury bestaande uit architecten en zorgprofessionals maakten de zeven nominaties bekend die zij selecteerden uit 52 inzendingen. De Hedy d’Ancona-prijs richt zich op voorbeeldprojecten waarbij architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept optimaal ondersteunen. Juryvoorzitter en partner van architectenbureau KAW Reimar von Meding: “Ondanks de terugloop van het aantal ontwikkelde projecten ten opzichte van voorgaande edities, valt het op dat alle nominaties van grote maatschappelijke waarde zijn. Dit zie je met name in de kleinschalige projecten waar niet-conventionele opdrachtgevers nieuwe samenwerkingen aangaan.” Ook opvallend is de focus op de patiënt. De jury onderschrijft het belang van deze ontwikkeling: de impact van de leefomgeving op het welzijn van de patiënt is immers groot. Von Meding: “Als opdrachtgevers met engagement, visie en doorzettingsvermogen te werk gaan blijkt er veel mogelijk, zelfs in het huidige veranderende zorglandschap”.

Zeven nominaties

De selectie is heel divers: blijf-van-mijn-lijf huis Oranje Huis in hartje Amsterdam, zorgboerderij Noorderhoeve in Schoorl, jongerenhospice Xenia in Leiden, een buitenpaviljoen voor chemotherapie in Hilversum, kulturhus Litserborg met zorgappartementen in Den Dungen, revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam en het Reinier de Graaf Gasthuis ziekenhuis in Delft.

Locatiebezoeken en prijsuitreiking

In februari bezoekt de jury de zeven genomineerde projecten. Tijdens deze locatiebezoeken kunnen de opdrachtgevers, architecten en gebruikers -patiënten, personeel en bezoekers- van gedachten wisselen met de jury over hun visie op zorg en de werking van het gebouw. Op deze manier neemt de jury ook de gebruikservaringen van de vele in de zorg betrokken partijen mee in de uiteindelijke keuze. De prijsuitreiking van de vierde editie vindt plaats op 1 juni 2016. Gelijktijdig presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een publicatie met de genomineerde zorggebouwen, een overzicht van alle ingezonden projecten en essays over actuele thema’s in zorgarchitectuur.

Jury

De jury van de Hedy d’Ancona-prijs 2016 bestaat uit Pieter Duif (Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht), Ernst van der Hoeven (oprichter/ontwerper EVDH studio for urban landscape, curator en hoofdredacteur van design & crafts magazine MacGuffin), Rob Hoogma (voorzitter Raad van Bestuur zorgorganisatie SiZa), Machteld Huber (directeur Institute for Positive Health), Masi Mohammadi (lector Architecture in Health aan de HAN en universitair docent TU Eindhoven) en Reimar von Meding (partner en architect KAW en voorzitter van de jury).

Meer informatie: www.hedydanconaprijs.nl

< Terug naar nieuws