OPVoor – Overijssels Productiehuis
Kleinkunstig b.v. is een toonaangevende organisatie die vanuit haar hoofdkantoor in Zwolle innovatieve kunstactiviteiten organiseert en creatieve concepten ontwikkelt voor kinderen en jongeren. Jaarlijks bereikt Kleinkunstig bijna 600 basis- en middelbare scholen en meer dan 110.000 kinderen en jongeren. Voor Kleinkunstig is innovatie en bedrijfsvoering onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze innovatiekracht is de motor achter het succes. Bij Kleinkunstig leeft de behoefte om een centrum te stichten waarbinnen een innovatief en cultureel aanbod voor kinderen en jongeren wordt gecreëerd. Een plek waar startende makers uit allerlei disciplines onder begeleiding van ervaren makers werken aan dit aanbod door zelf volop te innoveren en de interactie aan te gaan met elkaar. Innovatie ook hier als drijvende kracht dus: zowel voor de jonge (in de zin van startende) makers die aan de slag gaan binnen OPVoor als voor de kinderen en jongeren voor wie het uiteindelijke aanbod bedoeld is.
OPVoor verbindt de innovatiekracht van ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en andere makers met een creatief en stimulerend aanbod voor kinderen en jongeren. OPVoor brengt jonge en ervaren makers uit de regio samen en geeft hen de vrije ruimte om interdisciplinair te onderzoeken en te ontwikkelen. Daarmee creëren zij al doende een aanbod voor kinderen en jongeren. Dit aanbod stimuleert kinderen en jongeren tot zelf maken en stelt hen in staat om hun eigen leven en dat van hun omgeving beter te begrijpen en te beïnvloeden. Daarnaast biedt OPVoor een podium voor presentatie. Bijzondere projecten die voortkomen uit onderzoek binnen OPVoor en projecten van andere organisaties kunnen hier worden gepresenteerd. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld een voorstelling van een amateurgroep. Uitgangspunt is dat voor innovatie, inspiratie en verwondering nodig zijn. Om dat zoveel mogelijk te stimuleren zet OPVoor de deuren open voor de creatieve sector in de breedste zin van het woord.
Het gebouw wat is ontworpen betreft een drielaags volume met een hoogte van 12 meter. Het complex is gepositioneerd aan de noordzijde van het perceel zodat het gebouwprofiel op afstand zichtbaar is in de straatwand van de Koggelaan. Daarbij is het een markering voor de start van het fietspad richting Hogeschool Windesheim en loopt het complex parallel aan het spoor. Dit vergroot sterk de zichtbaarheid vanuit de trein. Het gebouw volgt vanaf de kop van de kavel het taps verloop en wordt met iedere beuk een stukje verbreed. Deze sprong blijft zichtbaar in de gevelopbouw van het complex zodat er subtiele geleding ontstaat. Er is een transparante plint ontworpen die vanaf de Koggelaan en de Parallelweg de voorbijganger een blik op de activiteiten binnen verschaft. Een doorlopende luifel creëert een prettige overgang in maat en schaal tussen buiten- en binnenruimte. De eerste- en tweede verdieping zijn qua karakter iets meer gesloten. Trapeziumvormige raampartijen, refererend aan de vorm van de locatie, geven deze gevelpartijen een uitgesproken eigen karakter.
Natuurinclusief
Een nieuw gebouwencomplex moet niet alleen een plek zijn voor een toekomstige gebruikers, maar tevens plek bieden aan de lokale flora en fauna. Een gebouw neemt ruimte in, maar moet op meerdere schaalniveaus ook ruimte bieden. Om hieraan tegemoet te komen voorziet het complex in twee tuinen die samen de oppervlakte van het gebouw in landschap compenseren. Op de luifel die rondom het gebouw loopt is een rijk vegetatiedak gerealiseerd, op het dak is het gebouw voorzien van een volwassen daktuin. In vegetatie, voedselbehoefte en nestelgelegenheden zijn beiden afgestemd op de lokale flora en fauna zodat het productiehuis uiteindelijk een plek wordt voor mens en natuur.
Circulair
Het Kunsteducatiehuis is grotendeels opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen. Het gebouw is opgetrokken in een houten spantenstructuur voor de hoofd-draagconstructie in combinatie met CLT (cross laminated timber) voor vloeren en wanden. Dit betreft een droogbouwsysteem waarbij de elementen ook weer demontabel en bruikbaar zijn voor andere toekomstige doeleinden. De houten gevelelementen zijn prefab geplaatst en daardoor ook weer prefab te demonteren. Deze gevelpakketten zijn voorzien van natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtpulp en voorzien in een hoogwaardige isolatiewaarde.
Modulair
Het bouwsysteem zoals ontworpen is volledig modulair uit te breiden of in te korten en kan daardoor ruimte bieden aan een BVO tussen de 1300m2 en 2300m2. Daarbij kunnen er vloerdelen in een verdiepingsvloer worden verwijderd om met dubbele hoogte bijvoorbeeld ruimte te bieden aan een theater. Is deze functie uiteindelijk niet meer van toepassing dan kunnen de vloervelden weer worden gevuld met vloerdelen zodat de verdieping gebruikt kan worden voor een nieuwe functie. De definitieve omvang van het complex wordt dus enerzijds bepaald door het benodigde programma van de huurders, anderzijds door de metrage voor specifieke algemene functies. Daarbij is alles omkeerbaar voor maximale flexibiliteit.