Verdiepingen in Rijksmonument Overcinge opgetrokken

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij in Havelte (Rijksmonument uit de 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. De afgelopen weken is er hard gewerkt om de twee verdiepingsvloeren van beide woningen te maken en de indelingen van de kamers op te trekken. Nu de kap wordt uitgevuld en geïsoleerd is goed te zien hoe ontzettend veel materiaal er in een dergelijk volume gaat voordat de zaak afgewerkt kan worden. Het grote voordeel van deze manier van bouwen is dat de gehele boerderij straks optimaal geïsoleerd is, van de vloeren op de begane grond tot het uiterste puntje van het dak op de verdieping.

Daglicht in een boerderij als deze is omwille van de lage daklijn vaak een probleem. Wegens regelgeving mogen nieuwe dakramen in een in een Rijksmonument als deze boerderij niet groter zijn dan 98 x 78 cm. Echter door het onder 45 gr. plaatsen van de dagstukken komt er toch een enorme hoeveelheid daglicht binnen en fungeren de dagstukken als reflectieoppervlak. Daarbij zorgt een vide in het voorhuis straks voor extra daglichttoetreding en zijn er op slimme plekken in de ruimtes kozijnen geplaatst om zoveel mogelijk licht door de vetrekken heen te leiden. Het rieten dak aan de buitenzijde wordt in zijn geheel gereinigd en waar nodig bijgestopt met nieuw riet zodat het dak voor de komende jaren weer in optimale conditie verkeerd.

In het achterhuis is nu de gevlinderde betonvloer aangebracht en zit het nieuwe plafond op zijn plek. De balklaag van de verdiepingsvloer is deels ingekeept in de liggers van de gebinten maar laat een kleine ruimte aan de bovenzijde open. Zo blijft de houten hoofddraagstructuur helder leesbaar als belangrijkste element in de ruimte.

Het is tevens leuk om te melden dat de landelijke aftrap van de Open Monumentendag dit jaar plaats heeft gevonden op Landgoed Overcinge en dit project een van de ‘uitstapjes’ was deze dag voor alle genodigden. We hebben dan ook veel mensen mogen rondleiden op de donderdag en in het weekend wat volgde op de landelijke opening.

< Terug naar nieuws