Werkzaamheden Rijksmonument Havelte vorderen gestaag

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij in Havelte (Rijksmonument uit de 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. De afgelopen weken is er hard gewerkt om de twee verdiepingsvloeren van beide woningen te maken en de indelingen van de kamers op te trekken. Nu de kap wordt uitgevuld en geïsoleerd is goed te zien hoe ontzettend veel materiaal er in een dergelijk volume gaat voordat de zaak afgewerkt kan worden. Het grote voordeel van deze manier van bouwen is dat de gehele boerderij straks optimaal geïsoleerd is, van de vloeren op de begane grond tot het uiterste puntje van het dak op de verdieping.

Daglicht in een boerderij als deze is omwille van de lage daklijn vaak een probleem. Wegens regelgeving mogen nieuwe dakramen in een in een Rijksmonument als deze boerderij niet groter zijn dan 98 x 78 cm. Echter door het onder 45 gr. plaatsen van de dagstukken komt er toch een enorme hoeveelheid daglicht binnen en fungeren de dagstukken als reflectieoppervlak. Daarbij zorgt een vide in het voorhuis straks voor extra daglichttoetreding en zijn er op slimme plekken in de ruimtes kozijnen geplaatst om zoveel mogelijk licht door de vetrekken heen te leiden. Het rieten dak aan de buitenzijde wordt in zijn geheel gereinigd en waar nodig bijgestopt met nieuw riet zodat het dak voor de komende jaren weer in optimale conditie verkeerd.

Het voorhuis is inmiddels bewoond en het achterhuis is volop in de afbouwfase. Het wordt nu tijd voor het aanbrengen van de eiken wandbekleding die op de verticale wanden wordt aangebracht boven de betonnen plinten, deuren en kozijnen worden in deze bekleding opgenomen. Trappen worden geplaatst, glazen omkaderde deuren maken straks het onderscheid tussen de entree, studeerkamer en woonkamer, de maatwerk keuken is in productie. Kortom, op naar de laatste loodjes!!!

 

< Terug naar nieuws