Werkzaamheden Rijksmonument Overcinge vorderen gestaag

VANDERSALM-boa is in samenwerking met VANDERSALM-aim gevraagd voor het maken van een plan om deze boerderij in Havelte (Rijksmonument uit de 17e eeuw) middels een splitsing bewoonbaar te maken voor twee gezinnen en het terrein uit te bereiden met een schuur/veranda. Er is de afgelopen tijd erg hard gewerkt om de betonnen voorzieningen voor de verlaging van het achterhuis te realiseren. Deze vloer wordt verdiept aangelegd zodat de historische daklijn van de boerderij onaangetast kan blijven, maar er middels een brede schuifpui in de tuingevel toch veel daglicht de woning binnen kan komen. Middels een terras, wat op dezelfde diepte wordt aangelegd als de woonkamer, ontstaat er een prettige connectie met de tuin die middels een gekromde tuintrap aan het einde van het terras te bereiken is.

Ook zijn er in het voorhuis grote stappen gezet; de begane grond is ingedeeld en wordt straks ter plekke van daglichtopeningen voorzien van ranke Metaglas puien. Op dit moment wordt de kap op de verdieping uitgevuld, geïsoleerd en voorzien van een aantal dakramen. De dakramen zijn niet heel groot; in een Rijksmonument als deze boerderij is de maximale maat vastgesteld op 98 x 78 cm. Echter door het onder 45 gr. plaatsen van de dagstukken komt er toch een enorme hoeveelheid daglicht binnen en fungeren de dagstukken als reflectieoppervlak. Straks kunnen de binnenwanden worden opgetrokken en kan ook op de verdieping de woningscheidende wand worden aangebracht.

Het is tevens leuk om te melden dat de landelijke aftrap van de Open Monumentendag dit jaar plaats heeft gevonden op Landgoed Overcinge en dit project een van de ‘uitstapjes’ was deze dag voor alle genodigden. We hebben dan ook veel mensen mogen rondleiden op de donderdag en in het weekend wat volgde op de landelijke opening.

 

< Terug naar nieuws