Zwolse Architectuur Biënnale 2016 in opbouw

In het kader van de Zwolse Architectuur Biënnale krijgen drie voetgangersbruggen in de stad een nieuwe verschijning als transformatie van stedelijke ruimte. Tevens wordt op zaterdag 25 juni een vierde, onzichtbare brug geopend. De voetgangersbruggen van Zwolle zijn het toneel van deze Architectuur Biënnale. De speciale ontwerpen moeten geïnteresseerde bezoekers en toevallige passanten anders naar de brug en de omgeving laten kijken.

De Pelserbrug wordt ingepakt met wit doek en omgetoverd tot een kathedraal. Een overspanning op de Rodetorenbrug zal een spiegelbeeld vormen van de constructie onder het brugdek. Het Kerkbrugje krijgt een compositie van lamellen, die de blik van de voorbijganger zullen sturen en van de brug een ‘uitzichttunnel’ maken.

Er wordt bovendien een brug aan de drie toegevoegd: een onzichtbare brug voert van het station richting de binnenstad en museum de Fundatie. “Onzichtbaar, want hij bestaat eigenlijk niet”, aldus de organisatie, het Zwols Architectuur Podium (ZAP). ”Maar vanaf 25 juni kan iedereen toch echt van het station naar de Fundatie over het water lopen.”

Voor de Zwolse Architectuur Biënnale 2016 heeft een aantal architecten uit de stad de handen ineen geslagen; het betreft 19 het atelier architecten, Ad Mars, Bart van der Salm, BDG architecten, De Bruin architecten, Sacon, Sjouke Westhoff, Tim Versteegh en Zelda Meeuwsen.

Naast de bijzondere brugontwerpen is er in samenwerking met verschillende partijen een wisselend programma. Na de Biënnale, op 24 en 25 juni, worden de bruggen weer in originele staat teruggebracht. De onzichtbare brug blijft echter tot 1 juli liggen.

< Terug naar nieuws